Hvad er de mest berømte fodboldtrøjer nogensinde?

En fodboldtrøje identificerer mange ting, herunder navnet og nummeret på den spiller, der har den på, holdets farver og logoer samt tilknytningen til et hold. I moderne fodbold skifter et professionelt hold deres trøjer årligt.

Den mest åbenlyse årsag er for at generere salg (mange fans har flere forskellige trøjer med deres yndlingsklub).

Logoet med holdets sponsor er også normalt fremhævet på trøjen, og selve omkostningerne for et brand at være repræsenteret på trøjerne er meget høje. Sponsorerne ændres regelmæssigt, efterhånden som nye kontrakter forhandles. Det betyder også, at fodboldtrøjer er et af de vigtigste økonomiske aktiver for et hold.

Men da branding og stilarter ændres hele tiden, kan en fodboldtrøje også bruges som en identificerende markør for en iteration af et hold. Derfor er nogle fodboldtrøjer mere værd end andre.

For at fejre dette lidt sære fænomen, besluttede vi os for, at rangere nogle af de mest ikoniske fodboldtrøjer gennem tiderne. Det var ikke nogen nem opgave, da berømte fodboldtrøjer for det meste er en subjektiv ting. Derfor har det også været svært at tillægge trøjerne en værdi.

Vi har alle en eller flere trøjer vi synes særlig godt om og som har en varm plads i hjertet af forskellige årsager: designet, spilleren der bar den, om vores hold vandt noget i den trøje osv. Alligevel kan vi alle blive enige om, at nogle trøjer er mere bemærkelsesværdige end andre. Så med det sagt, er her de 10 mest berømte fodboldtrøjer nogensinde.

Top 10 over de mest berømte fodboldtrøjer

  1. Brasilien – 1970/1971
  2. Boca Juniors – 1981/1982
  3. Celtic – 1966/1967
  4. Ajax – 1994/1995
  5. Liverpool – 1982/1983
  6. Real Madrid – 1959/1960
  7. AC Milan – 1988/1989
  8. Holland – 1974/1975
  9. Danmark – 1986/1987
  10. Juventus – 1985/1986

10. Juventus – 1985/1986

Dette er ikke nogen simpel fodboldtrøje; Det Juventus-trøjen. Hvad gør den så unik? De sorte og hvide striber naturligvis. Men den store krave giver også noget helt særligt til denne trøje.

Klubbens 1985/86-trøje havde ikke Juventus logoet på. I stedet var der to stjerner, der angav Juventus’ præstationer i Serie A – hver stjerne repræsenterer 10 ligatitler. (En tredje stjerne blev tilføjet i 2014.)

En anden forskel kan ses på den måde, sponsorer behandles på. “Ariston” logoet er meget større, mens Kappa logoet blev reduceret i løbet af sæsonen.

Vil du gerne se Juventus spille i deres velkendte trøjer?

9. Danmark – 1986/1987

Da Danmark fik VM-debut i 1986 med denne trøje, var meningerne delte. Mange mennesker mente dog alligevel at Danmarks dragt under turneringen var en af de bedste fodbolddragter nogensinde. Andre fandt den ekstrem og kikset.

Trøjen var delt i to dele. Halvdelen af den var i rød og den anden halvdel var i lyserøde og hvide striber. Denne friske, nye stil overbeviste klubber, som Coventry og Southampton, om at tage stilen til sig, til stor glæde og forfærdelse for mange.

Leder du efter en fodboldrejse?

8. Holland – 1974/1975

Orange har altid været Hollands farve, hvilket denne trøje beviser det med al tydelighed.

Med sit enkle og på samme tid ikoniske design, blev alle fodboldtilhængere forelsket i denne trøje. Hollænderne bar trøjen under VM-finalen i 1974 i Tyskland. Selvom tyskerne vandt VM trofæet, er der ingen, der glemmer disse fantastiske dragter.

Trøjen var også bemærkelsesværdig grundet en anden omstændighed. Mens Adidas sponsorerede det hollandske landshold, blev kaptajnen, Johan Cruijff, sponsoreret af Puma. Således fik Cruijff en specialudgave af sættet med kun to striber på ærmerne og uden logo på brystet. Hvilket smart træk!

Leder du efter en fodboldrejse i Holland?

7. AC Milan – 1988/1989

Hvis man spørger Milan-supporterne, hvilken trøje der er den mest ikoniske i klubbens historie, vil mange sandsynligvis nævne den, der blev båret af Ruud Gullit, Frank Rijkaard og Marco Van Basten.

I slutningen af 1980’erne og 1990’erne var AC Milan skræmmende gode. Og med deres sort- og rødstribede trøjer var holdet også moderigtige.

Det var en klassisk trøje, som altid vil blive husket.

Vil du gerne se AC Milan live?

6. Real Madrid – 1959/1960

Uberørte, hvide trøjer har altid været synonymt med Real Madrid. Derfor kunne vi ikke undlade, at have denne med på listen.

Klubben har gennem tiden haft mange berømte trøjer. Holdets 1959/1960-trøje var dog særlig berømt – det var den mest vindende i historien! Faktisk vandt Los Blancos deres femte Europa Cup i træk ved at besejrede Eintracht Frankfurt 7-3, i den underholdende finale i Glasgow.

Vi er sikre på, at alle kan huske dette fantastiske hold.

Leder du efter en fodboldrejse?

5. Liverpool – 1984/1985

Blandt alle de trøjer, de røde har haft gennem deres historie, mener vi, at dette sæt, må anses for værende det bedste.

Med de klassiske røde og tynde striber er trøjen næsten identisk med hjemmebanetrøjen fra 1983/84. Dog skiller trøjen sig ud, da der ikke er sponsorerede logoer på den.

Liverpool bar den under European Cup i 1984 i Rom, hvor man slog AS Roma på straffe og hev trofæet hjem.

Leder du efter en mulighed for at se Liverpool Live?

4. Ajax – 1994/1995

På en fjerde plads har vi Ajax i en af deres bedste sæsoner nogensinde: 1994/1995 sæsonen.

Amsterdam-klubben har brugt den samme skabelon i over 100 år nu – rød og hvid med en enkelt tyk stribe ned i midten. Trøjen er enkelt og unik på samme tid. Men noget var dog anderledes og utrolig sjældent ved denne ’94-trøje, nemlig den fremhævede, lodrette sponsorering.

Holdet bar den under deres UEFA Champions League semifinaler mod Bayern München. I den sæson endte man desuden med at vinde det største europæiske fodboldtrofæ for klubber.

Går du med overvejelser om at bestille en fodboldrejse?

3. Celtic – 1966/1967

Enkel, men samtidig uforglemmelig; det er umuligt ikke at inkludere Celtic FC og deres 1967 European Cup-trøje på denne liste.

Ingen logoer, ingen sponsorer og ingen dikkedarer. Bare deres grønne og hvide, vandrette striber. Så ægte og råt som noget kan være.

Celtic bar trøjen under finalen mod Inter Milan i Portugal, hvor de endte med, at skrive historie. ‘Lissabon Lions’ vandt kampen og blev det første britiske hold til at vinde Europa Cuppen.

Vil du gerne se noget fantastisk fodbold live?

2. Boca Juniors – 1981/1982

Boca Juniors’ blå og gule farver er den mest identificerbare klubfodboldtrøje i Argentina. Farverne er simpelthen uerstattelige!

Trøjen fra 1981/82 sæsonen var den første af sin slags, med Bocas firestjernede emblem sammen med de berømte farver, hvis inspiration kom fra Buenos Aires tøjet.

Også i dette tilfælde blev den båret af store spillere, eller måske mere én stor spiller, Diego Maradona. Maradona blev berømt i denne trøje, og var med til at hjælpe sit hold med at vinde 1981-trofæet samt stærkt medvirkende til, at promovere dragten.

Leder du efter en fodboldrejse?

1. Brasilien – 1970/1971

Førstepladsen på vores liste går til Brasiliens klassiske, retro trøjer fra 1970/71 sæsonen. Enkel, elegant og ikke for meget er den bedste måde, at beskrive denne trøje på.

Brasilien var det eneste hold, som var stærkere end italienerne under disse år. Med legender som Pele, Jairzinho, Rivelino og Carlos Alberto havde Brasilien nogle af de bedste angribere, verden nogensinde havde set.

Pele og holdet vandt VM for tredje gang i 1970. Det var den sidste trøje, han bar, før han stoppede karrieren

Går du og overvejer, at bestille en fodboldrejse?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *