De tætteste titelkampe i europæisk fodbold.

I de seneste sæsoner har flere af de europæiske topklubber i Europa været uheldige, og mestrene er blevet udråbt længe før turnerings afslutning. Dette har især været tydeligt i England, Tyskland, Frankrig og Italien, hvor konkurrencen ved sæsonens afslutning har været langt fra intense.På trods af dette har der været et par sæsoner, hvor titelkampen har varet helt til sidste spilledag, og hvor førstepladsen er blevet afgjort af det samlede antal scorede mål. Ved visse lejligheder har det ikke været ualmindeligt, at tre hold har udkæmpet en hård konkurrence om at få et enkelt point forspring over hinanden i sæsonens sidste kamp. Ofte har selv en enkelt fejltagelse indflydelse på et holds chancer for mesterskabet og kan i sidste ende være afgørende for titlen.

I denne artikel vil vi fremhæve nogle af de mest spændende titelkampe i den europæiske fodboldhistorie – i kronologisk rækkefølge.

Bundesliga 2000/01 – “Champion of Hearts”

Kampen om mesterskabet i sæsonen 2000-01 blev afgjort i de sidste sekunder. Bayern München var tre point foran Schalke 04 inden sidste spillerunde, men havde en dårligere måldifference. Schalke vandt deres sidste kamp og ventede på Bayerns resultat. Bayern indkasserede et mål i sidste minut og stod til at tabe 1-2 mod Hamburg. Derfor havde Schalke-tilhængere allerede indledt titelfejringen sammen med spillerne (første gang siden 1958), da Bayern-kampen nærmede sig sin afslutning.

I de sidste sekunder af tillægstiden i Hamborg tog Hamburgs målmand en tilbagelægning fra sin holdkammerat Tomáš Ujfaluši op med hænderne. Det betød, at blot otte meter fra Hamburg-målet gav dommeren Bayern et indirekte frispark. Det lykkedes Patrik Andersson at score udligningsmålet, der viste sig at blive det afgørende mål i forhold til mesterskabet. Det var hans første og eneste mål som Bayern-spiller.

I Gelsenkirchen var fans og spillere naturligvis i chok og kunne ikke tro, hvad der lige var sket.  Deres jubel blev til bitre tårer, og Bayern kunne glæde sig over endnu en titel. På grund af deres fantastiske indsats i den sæson blev Schalke 04-holdet af de tyske medier døbt til “hjerternes mester”.

Serie A 2001/2002 – Inters dramatiske fiasko

Serie A-sæsonen 2001/02 er utvivlsomt en af de mest underholdende kampagner i Serie A’s historie. Det var den mest konkurrenceprægede fodboldsæson i Italiensk fodboldhistorie. Den sidste spilledag skulle afgøre, hvilket af de tre ikoniske hold – Inter, Juventus eller Roma – der skulle vinde Scudettoen. Italienske fodboldfans vil aldrig glemme den dramatiske sidste spilledag i sæsonen 2001/02, den 5. maj, hvor Inter gled ned fra førstepladsen til tredjepladsen, og Juventus vandt mesterskabet. AS Roma endte på andenpladsen. Inter havde 69 point inden den sidste kamp, mens Juventus havde 68 point og Roma 67 point.

Alle tre hold var fortsat med i jagten om mesterskabet. Juve tog sejren ude mod Udinese med to mål på de første ni minutter, mens Roma besejrede Torino med 1-0.

På Stadio Olimpico tog Inter en tidligt føring mod Lazio. Christian Vieri bragte Inter i front efter 12 minutter, og holdet fortsatte med at lægge pres på Lazio for at sikre sig den afgørende sejr. Et kort øjeblik af uopmærksomhed og sløseri kostede dog Inter to mål sat ind af Karel Poborsky og Luigi Di Biagio. Med mål af Diego Simeone og Poborsky i anden halvleg vandt Lazio overraskende kampen med 4-2, og Inters værste mareridt var dermed en realitet.

Juventus snuppede Scudettoen fra Inter og fik sin 26. titel som italiensk mester. Ronaldo og hans Inter-holdkammerater kunne ikke tro på, hvad der lige var sket. De snublede lige ved målstregen efter en ellers strålende sæson.

Som du kan se, kan selv de bedste fodboldspillere opleve denne slags uventede og ødelæggende fiaskoer.

Premier League 2011/12 – Aguero – Helten fra Manchester City

Premier League 2011/12 har oplevet det nok mest dramatiske titelræs nogensinde i fodboldens historie – i hvert fald indtil i dag. Da slutfløjtet lød, lå Manchester United i toppen af Premier League, da de vandt 2-0 over Sunderland. Efter kampen var alle øjne rettet mod kampen med det andet hold i tabellen – Manchester City, som spillede hjemme mod QPR. Det var resultatet af denne kamp, der ville afgøre, hvem der ville blive mestre i England.

Titelræset havde skiftet dramatisk frem og tilbage mellem Manchester-klubberne i de foregående uger, men Uniteds opsigtsvækkende nederlag til Wigan og kollaps mod Everton gav City en kæmpe fordel i forhold til målforskellen, da de sidste kampe begyndte.

Alligevel så City under ledelse af Roberto Mancini ud til at forspilde deres chance, da QPR bragte sig foran 2-1, som var stillingen indtil Edin Dzeko udlignede mål i det 92. minut. Dommeren tilføjede 5 minutters tillægstid, så City kun havde 3 minutter tilbage til at score et mål mere og vinde trofæet.

United havde allerede besejret Sunderland og ventede på det endelige resultat fra deres evige rivaler. Pludselig skete det utænkelige. Med stort set sæsonens sidste touch scorede Sergio Aguero det afgørende mål i det 94. minut og cementerede dermed sin plads i fodboldhistorien. City rykkede forbi United i tabellen, da de havde en bedre målforskel.

Sikke en rutsjebane af følelser!

La Liga 2013/14

Det var uden tvivl en af de mest fascinerende La Liga-kampagner nogensinde. Der var kamp om tabellens øverste og nederste pladser indtil sidste dag, og for første gang i et årti blev et andet hold end Barcelona eller Real Madrid kronet som mester. Efter en lang pause var Atlético Madrid tilbage i toppen af spansk fodbold og vandt sin første La Liga titel i 18 år. Med den bedste defensiv i ligaen (kun 26 indkasserede mål) var Atlétis mesterskabssæson bygget op fra den defensive linje.

Atlético Madrid førte foran Barcelona med tre point før sidste spilledag i 2013/14-sæsonen. Men da de to hold stod over for hinanden, kunne Barcelona med en sejr sikre sig titlen. Atlético havde desperat brug for et uafgjort resultat for at fejre deres usandsynlige La Liga-mesterskab. Diego Simeones mandskab fik dog en forfærdelig start på kampen.

Barcelona bragte sig foran med et mål i halvlegen takket være et fantastisk mål af Alexis Sanchez fra en snæver vinkel efter et fremragende teamwork. Desuden måtte Atleticos bedste spiller Diego Costa forlade banen med en skade i første halvleg. Der var tydelig frygt i ansigterne på Madrid-spillerne og -fansene. Atletico kom dog stærkt ud til anden halvleg, og efter at have haft et lille overtag scorede de det udlignende mål. Godin scorede på et hovedstød efter en fremragende tværpasning fra sin holdkammerat. Det blev kampens sidste mål.

Atlético vandt endelig mesterskabet efter en hård kamp på Camp Nou. Holdets træner, Diego Simeone, udførte miraklet. I starten af sæsonen blev hans klub betragtet som en underdog, men han forvandlede dem til en uovervindelig maskine med en fejlfri defensiv og en dødbringende offensiv.

Eredivisie 2022/23

Det var hverken Ajax, PSV eller AZ, som blev hollandske mestre dette år. Feyenoord overraskede alle og var det klare førehold gennem hele sæsonen efter skuffende præstationer fra deres rivaler. Rotterdam-holdet vandt deres 16. Eredivisie-titel. Sidste gang de formåede det var for 6 år siden, så sejren vil smage endnu sødere, så frem de skulle vinde titlen igen. Ajax har været en betydelig skuffelse, da de præsterede dårligt gennem hele sæsonen, især i forårsrunden. De tabte Der Klassiker mod Feyenoord 2-3 hjemme og blev besejret med 3-0 i Eindhoven mod PSV, og de kommer ikke til at spille Champions League-fodbold i næste sæson. Der venter en spændende sidste Eredivisie-spilledag, som i sidste ende kan afgøre topplaceringerne, og hvem der kvalificerer sig til de europæiske turneringer. På denne sæsons sidste dag skal AZ møde PSV og Twente skal spille mod Ajax. Følelserne er helt oppe på et historisk højt niveau.