De 10 største comebacks i fodboldhistorien – Fodbold comebacks

Fodboldkampe kan være uforudsigelige. I løbet af få øjeblikke kan det førende hold med mange flere mål være bagud. Det er denne type comeback, der gør det spændende at se en fodboldkamp. Sagt på en anden måde, ingen er virkelig dømt ude, før dommeren har fløjtet for sidste gang!.

For at fejre dette vidunderlige aspekt af fodbold, har vi besluttet at liste de ti bedste comebacks gennem tidene. Ofte kan man finde lignende lister fyldt med hold, der er bagud med flere mål og senere hen kommer tilbage i opgøret for at vinde kampen.

Vores liste er dog ikke kun baseret på målforskellen i fodboldkampene. I stedet har vi taget flere faktorer med, bl.a:

• Turneringen (eller ligaen)
  • De hold, der var involveret i kampen
  • Konteksten

I turneringer, så som UEFA Champions League, hvor to kampe afgør, hvilket hold der går videre til næste runde, besluttede vi også at se på returkampene. Vi forsøgte også at rette fokus mod nyere kampe i modsætning til en liste med kampe, vi aldrig selv har set.

Så lad os komme til sagen. Her er vores liste over de 10 bedste comebacks i fodbold.

10. Belgien vs Japan – 2018

10. Belgien vs Japan – FIFA World Cup (2018)

At sige, at dette var en helt ordinær kamp, ville være en underdrivelse. Belgien var den åbenlyse favorit, men alligevel fik Japan sit første mål ved anden halvlegs begyndelse. Overraskende nok blev denne føring hurtigt udbygget med Japans andet mål, fire minutter senere.

Og efter dette virkede det som om, at Belgien var i store problemer. Der skulle gå næsten 20 minutter, før belgierne kom på scoringstavlen. Lige som med Japan blev det første mål hurtigt fulgt op med belgiernes andet mål.

Med det uafgjorte resultat, så det længe ud til, at kampen skulle gå i forlænget spilletid. Et fremragende kontraangreb fra Belgiernes side gav dem dog sejrsmålet i kampens sidste minut.

9. Tottenham vs Ajax – UEFA Champions League (2019)

I UEFA Champions League-sæsonen 2018-19 var Tottenham Hotspur og AFC Ajax to af turneringens bedste hold. Ingen havde dog regnet med, at nogen af holdene skulle nå til semifinalerne.

Tottenham spillede en helt fantastisk kamp mod landrivalerne Manchester City i kvartfinalen. Ajax spillede smuk fodbold på deres vej mod semifinalen og eliminerede både Real Madrid og Juventus.

I det hele taget så det hollandske hold mere selvsikkert ud og spillede bedre fodbold end rivalerne fra London. Ajax vandt også den første kamp 1-0 i London, hvilket gjorde, at holdet havde den helt store fordel før returopgøret.

Det hele startede også ganske fint for Ajax; Holdet kom foran 1-0 i det femte minut. Og i det 35. minut stod den 2-0. I godt 20 minutter så det ud til, at Ajax var på vej mod finalen for første gang i 24 år.

Men Tottenham-fløjspilleren Lucas Moura havde andre tanker. Med to hurtige mål i det 55. og 59. minut fik han Spurs tilbage i kampen. De næste to timer var de to hold i et dødvande, men i sidste minut af overtid slog nattens helt, endnu en gang til, nemlig Tottenhams Moura, og sikrede Tottenham en 2-3 sejr.

8. Deportivo La Coruña vs AC Milan – Ligue des Champions de l’UEFA (2004)

Mellem 2002 og 2004 var AC Milan et af de største hold i Europa. De vandt Champions League i sæsonen 2002-03 med en trup fyldt med verdensstjerner, som Kaká, Seedorf, Gattuso og Maldini.

Så da det spanske hold, Deportivo la Coruña, blev trukket op af hatten i Champions League-sæsonen 2003-04, stod de overfor nogle svære kampe mod AC Milan.

I den første kamp vandt AC Milan 4-1 på San Siro, hvilket gav dem en komfortabel fordel mod spanierne. Men i returopgøret lagde Deportivo stærkt ud. Ved pausetid stod kampen 3-0 til Deportivo, til stor overraskelse for alle.

Med denne stilling, var de allerede klar til næste runde grundet udebanemål. Men tre mål var åbenbart ikke nok for holdet, som også scorede et fjerde. Slutresultatet var enormt overraskende, da Milan somsagt havde haft en stor fordel inden opgøret. Milan havde også et langt bedre hold og var de forsvarende mestre. Kampen er et vidnesbyrd på, at alt kan ske i fodbold.

7. Vesttyskland vs Frankrig – FIFA World Cup (1982)

I semifinalen ved VM i 1982 stod Frankrig overfor Vesttyskland. Begge hold så stærke ud, og de fleste fans vidste, at det ville blive en tæt kamp. Begge hold spillede godt, men efter ordinær tid stod kampen stadig 1-1, hvilket betød, at kampen var på vej ud i forlænget spilletid.

I de første 10 minutter af forlænget spilletid scorede Frankrig to mål, og det så dermed ud som om, at de havde sikret sig sejren. Tyskerne gav dog ikke op, og formåede også at score to mål, hvilket betød, at det var tid til straffesparkskonkurrence.

Efter denne 3-3 thriller, med fire mål i forlænget spilletid, endte Vesttyskland med at slå Frankrig med 5-4 i straffesparkskonkurrencen. Dette var uden tvivl en af de mest dramatiske og intense VM-kampe, vi har set.

6. Real Madrid vs Borussia Monchengladbach – UEFA Europa League (1985)

I sæsonen 1985-86 af det, som vi i dag kender som UEFA Europa League, mødte Real Madrid Borussia Mönchengladbach i ottendedelsfinalen. Den første kamp blev domineret af det tyske hold, der slog Madrid med hele 5-1.

Men i returopgøret endte Real Madrid med at vinde med 4-0. Med to mål i hver halvleg var det nok til, at Real Madrid kunne klare sig igennem til kvartfinalen. Madrid endte med at vinde pokalen det år. Uden disse returopgør, havde historien måske været en anden.

5. AS Roma vs FC Barcelona – UEFA Champions League (2018)

Inden denne kamp blev Barcelona anset for at være et af de bedste hold i fodboldhistorien. Naturligvis bekræftede de dette, da de smadrede AS Roma med 4-1 på Camp Nou under den første kamp i denne Champions League-kvartfinale. Ingen troede, at holdet var i stand til at smide en så stor fordel på tre mål mod Roma.

Selvom Roma ikke var noget dårligt hold, så Barcelona bare meget stærkere ud. Returopgøret i denne kvartfinale blev dog til et sandt mareridt for det spanske hold. Det startede allerede med et hurtigt mål fra Edin Dzeko i det 6. minut.

Det andet mål kom efter, at dommeren tildelte Roma et straffespark i anden halvleg. Romas tredje mål, som slog Barcelona ud af Champions League-sæsonen, kom i det 82. minut. Denne kamp huskes som en af Barcelonas værste præstationer i nyere tid.

4. AS Monaco vs Real Madrid – UEFA Champions League (2004)

I begyndelsen af 2000’erne var Real Madrid-truppen kendt som “Galacticos”, da truppen havde mange verdensklassespillere, som Zinedine Zidane, Ronaldo, Raul, Roberto Carlos og Luis Figo for at nævne nogle få.

På papiret var det et af de bedste hold i fodboldhistorien. Naturligvis troede de fleste fodboldfans, at de ville smadre ethvert hold, de spillede imod. Så da holdet blev trukket til at spille mod AS Monaco i UEFA Champions League kvartfinalen 2003-04, mente folk, at kampene allerede var afgjort.

I den første kamp vandt Real Madrid med 4-2, hvilket beviste, at de fleste fodboldfans havde ret. Det så ud til, at deres billet til semifinalen allerede var sikret.

I returopgøret begyndte kampen, som de fleste eksperter havde forventet det, nemlig ved at Real Madrid scorede det første mål, som betød, at Monaco nu skulle score 3 gange for at kvalificere sig til næste runde.

Det tog noget tid, før Monaco meldte sig ind i kampen. Holdet scorede et mål lige før pausen og endnu et mål lige efter pausen. Målene gav tro på tingene og i det 66.minut scorede man kampens tredje og sidste mål. Monaco holdt fast i føringen og endte med, at besejre Galacticos.

Mange fodboldfans havde svært ved at forstå, at Real Madrid var blevet elimineret af et fransk hold, som to år forinden, var blevet nummer 15 i Ligue 1. Af samme årsag er det stadig et af de største comebacks, vi nogensinde har set.

3. Barcelona vs PSG – UEFA Champions League (2017)

Dette comeback betragtes af flere grunde som et af de mest vanvittige comebacks, man har set. I den første kamp, som blev spillet på Le Parc des Princes i Paris, tabte Barcelona med ydmygende 4-0.

PSG dominerede klart spillet i det første opgør, så Barcelona var nød til at score mindst fire mål for at skubbe andet opgør i forlænget spilletid. Returopgøret, som fandt sted på Camp Nou, startede godt for Barcelona, hvor Luis Suarez allerede scorede i det tredje minut.

Inden man gik til halvleg, havde Barcelona scoret endnu et mål, hvilket betød, at man nu kun var to mål væk fra at kvalificere sig. I det 50. minut scorede Barcelona sit tredje mål, og comebacket virkede i den grad inde for rækkevide!

Men holdets håb blev næsten knust, da PSG formåede at få bolden i netmaskerne. Denne ene scoring fra pariserne var lige ved at sætte en stopper for Barcelonas videre avancement.

Dette ene mål betød nemlig, at Barcelona skulle score tre mål mere (igen!) Det var næsten som at starte forfra.

I det 87. minut stod kampen stadig 3-1. Men i de sidste syv minutter af kampen formåede Barcelona at score tre mål i, hvad der var en af de mest vanvittige præstationer i europæisk fodbold.

Den eneste grund til, at dette comeback ikke er rangeret højere, skyldes det faktum, at Barcelona ikke vandt Champions League det år. Derudover var der nogle kontroversielle kendelser fra dommeren.

2. Liverpool vs Barcelona – UEFA Champions League (2019)

Igen finder man Barcelona på vores liste. Denne gang er de ikke historiens helte. I stedet er de på den tabende side i det berømte Champions League-semifinale comeback mod Liverpool.

Den første kamp blev spillet på Camp Nou. Det var en mærkelig kamp, da Barcelona ikke kontrollerede kampen, men på en eller anden måde formåede man alligevel at vinde 3-0, hvor det ene mål kom via et smukt frisparksmål af Messi.

I returopgøret fik Liverpool scoret et mål inden pausen. Wijnaldum scorede yderligere to mål, hvilket betød, at man nu kun manglede et mål for at kvalificere sig til næsre runde!

Ved det sidste mål overraskede Trent Alexander Arnold, Barcelona forsvaret, ved at tage et hjørnespark hurtigt. Det gjorde, at Origi kunne fravriste sig sin modstander i feltet og score det mål, der gav Liverpool videre avancement

Liverpool endte med at vinde finalen efter denne kamp. Det var en afgørende kamp for at bestemme vinderen af turneringen.

1.    Liverpool vs AC Milan – UEFA Champions League Final (2005)

Konteksten af denne kamp er det, der gør den til det bedste comeback af dem alle. AC Milan begyndte finalen, som alle hold drømmer om, nemlig ved at score holdets første mål i kampens første minut!

Ved halvleg var milan foran 3-0. Det betød, at Liverpool havde brug for tre mål, bare for at sikre sig, at kampen gik i forlænget spilletid. Rafael Benítez må være en fandens motiverende taler, for hvad end han sagde i den pause til sit hold, virkede det.

I løbet af seks minutter i anden halvleg, scorede Liverpool tre mål! Selvom der stadig var 30 minutter tilbage af kampen, var stillingen nu lige.

Der blev ikke scoret flere mål i den ordinære spilletid eller forlænget spilletid. Det betød, at denne finale skulle afgjøres ved straffespark. Liverpool vandt på straffe, hvilket betød, at de vandt Champions League på trods af at have været nede med 3-0 ved pausen!

Hvilke af disse kampe gav dig fantastiske eller frygtelige minder? Hvad er din top 10 over comebacks i fodbold?