5 ting du skal vide om Bayern München

Bayern München er uden tvivl det stærkeste hold i Tyskland. Med holdets røde farver er de meget genkendelige på banen; faktisk er klubben en af de mest populære klubber i verden.

Men mange internationale fans er måske ikke klar over historien bag nogle af klubbens mere interessante detaljer, herunder hvad “Mia San Mia” betyder, eller hvorfor klubben bærer rødt, hvorfor holdet har en fantastisk historie, eller hvad der er så specielt ved deres stadion.

Hvis du er en af disse fans, er her 5 interessante fakta om Bayern München, du skal vide, før du tager på tur for at se dem live.

Hvorfor har Bayern München mottoet “Mia San Mia”?

For at forstå, hvorfor Bayern München bruger dette motto, skal man først vide, hvad det betyder.

Bayern München er et hold fra den tyske region Bayern, og den ovennævnte sætning betyder “Vi er vi” på bayersk dialekt. Men hvorfor bruger de dette motto? Bayern München er en tysk multisportsklub og er hovedsageligt internationalt kendt, grundet deres fodboldhold. Klubben er stolt af sin historie og hvor de kommer fra, så mottoet repræsenterer deres styrke.

Hvorfor bærer Bayern München røde farver?

Vi har set Bayern ændre deres dragter et par gange gennem deres historie. De har for det meste været røde, men det er ikke usædvanligt at se blå striber på deres hjemmebanesæt.

Men i 2018 begyndte Bayern Münchens fans at protestere mod klubben og holdets farver. Bayern-tilhængerne ønskede ikke, at klubben skulle bruge marineblå i den officielle klubdragt af den simple årsag, at det var hovedfarven på deres rivalers trøjer fra 1860 München.

Så hvorfor valgte de rød?

For Bayern-fans betragtes rød som et stærkt symbol på identitet og tilhørsforhold til holdet.

Protesten fra fansene blev kaldt Paragraf 1. Under en kamp mod Hertha Berlin viste fansene en kæmpe rød og hvid trøje fra 1990’erne med påskriften, at klubbens farver var røde og hvide. Efter en række protester valgte klubben at tilfredsstille fansene og ændre holdets farver.

Er Bayern München nogensinde rykket ned?

I slutningen af 1950’erne blev Bayerns rivaler, TSV 1860 München, betragtet som den mest prestigefyldte klub i Bayern. Bundesligaen blev dannet i 1963, og tre år senere blev 1860 München mestre i Tyskland. Et par år senere lå de dog og konkurrerede i anden og tredje divisionen, mens Bayern München i 1965 sikrede sig oprykning til Bundesligaen og siden dengang, er man aldrig rykket ud af Bundesligaen.

Men ikke nok med det: Bayern formåede både at blive på toppen og sikre sig de mest eftertragtede trofæer, i modsætning til deres rivaler, der gik fra mestre til tredje divisionen.

Et elitehold

Bayern München er det stærkeste hold i Tyskland. Holdet har vundet mange titler både herhjemme og i udlandet.

  • 31 mesterskaber
  • 20 nationale pokaler
  • 9 tyske Super Cups
  • 6 tyske Super Cups

Bayern München blev i 2012/2013 sæsonen den eneste tyske klub, til nogensinde at have vundet treble ved at vinde ligaen, den nationale cup og Champions League. I 2020 formåede holdet at vinde deres anden treble, hvor man også vandt den tyske supercup, UEFA Super Cup og VM for klubhold.

Det betyder, at Bayern München blot er den anden klub i fodboldhistorien, som har opnået sekstuppel efter FC Barcelona i 2009.

Allianz Arena, mestrenes stadion

Bayern Münchens stadion hedder Allianz Arena. Forsikringsselskabet Allianz købte navnerettighederne, gældende i 30 år. Stadionet blev indviet den 30. maj 2005 og har en kapacitet på 75.000 tilskuere i Bundesligaen, og 70.000 tilskuere til internationale kampe.

Navnet på stadionet er i modstrid med FIFA og UEFAs regler om stadionreklamer, så under VM-kampene i 2006, der blev spillet på arenaen, blev navnet ændret til FIFA World Cup Stadium München, og under Champions League-kampene kaldes Allianz Arena for Fußball Arena München.

Stadionet tilhørte både Bayern München og TSV 1860 München, hvor byggeomkostningerne til en værdi af 340 millioner euro, blev fordelt mellem de to klubber. Men i 2006 solgte 1860 München sine aktier for blot 11 millioner euro til Bayern München. Dette forhindrede dog ikke 1860 München i at spille på stadionet indtil 2017.

Stadionet ligger i den nordlige udkant af byen München og er omgivet af indkøbscentre, restauranter og butikker samt et stort grønt område med parker og cykelstier. Derudover er det ikke svært at komme frem til stadionet, da der er Europas største overdækkede parkeringsplads i nærheden af stadion.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *